Tegelijk komt er door de samenwerking een grotere diversiteit in titels, die ook de Davidsfonds leden ten goede komt. De toekomst van de merknamen ‘Davidsfonds’ en ‘Infodok’ blijft verzekerd en de imprints zullen blijven voortbestaan. Daarnaast worden de medewerkers door WPG overgenomen, al blijven ze wel werken in Leuven, bij het Davidsfonds.

Het Davidsfonds, opgericht in Leuven in 1875, is een omvangrijk cultuurnetwerk dat tegelijk jeugd- en volwassenenboeken uitgeeft, grote en kleine evenementen organiseert, cursussen op niveau aanbiedt en reizen met een meerwaarde opzet. Het Davidsfonds is actief op honderden plekken, in heel Vlaanderen, en focust in alles wat het doet op taal, geschiedenis en kunst. Het boek speelt al 140 jaar een belangrijke rol in de werking van de vereniging. Davidsfonds vzw bundelt de verenigingsactiviteiten. Het plaatselijke sociaal-cultureel werk staat daarbij centraal. Naast zijn socioculturele werking staat het Davidsfonds eveneens bekend voor het kwalitatieve aanbod van boeken, uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij, voor de hoogstaande cultuurhistorische reizen van Davidsfonds Cultuurreizen en voor de verdiepende en inspirerende cursussen van Davidsfonds Academie.

Davidsfonds Uitgeverij nv werd opgericht in 1992 en staat sterk op het terrein van origineel uitgegeven kinder- en jeugdboeken (onder het label Infodok) en boeken over taal, kunst en geschiedenis. Davidsfonds Uitgeverij beschikt niet alleen over een rits gereputeerde fondsauteurs, ze biedt jaar na jaar ook kansen aan jonge, debuterende schrijvers. Succesvolle illustratoren geven vorm aan de kinderboeken.

WPG Uitgevers is een onafhankelijke groep van multimediale bedrijven in Nederland en België, gericht op het rendabel uitgeven en exploiteren van relevante, kwalitatief hoogstaande producten en diensten die schoonheid en inzicht verschaffen. Met de uitgeverijen Manteau (crime, fictie, non-fictie, culinair en jeugd) en Standaard Uitgeverij (strips) staat WPG Uitgevers in Vlaanderen voor brede en kwalitatieve publicaties die hun weg vinden naar een groot publiek. Met De Bezige Bij en Uitgeverij Bruna in Nederland, en de kinderfondsen Querido, Leopold, Ploegsma en Zwijsen bestrijkt WPG Uitgevers bovendien een breed spectrum van literaire topkwaliteit in fictie en non-fictie tot populaire jeugdboeken en -reeksen. Tine Verhelst, algemeen directeur van het Davidsfonds: “De bedrijfseconomische aspecten van het uitgeven behoren niet tot de kerntaken van een socioculturele vereniging. Gegeven de context waarin cultuurorganisaties vandaag aan de slag gaan, is het noodzakelijk om de focus op de essentie van het socioculturele werk te leggen. Het Davidsfonds verlaat het boek niet, maar creëert door deze samenwerking ruimte voor diversiteit in titels, naast het behoud van de traditionele sterkhouders. En dat komt de 44.500 leden van de vereniging ten goede. De unieke samenwerking met de auteurs blijft behouden en kan in de nieuwe context op efficiënte wijze voortgezet worden.

Bron: Persbericht Davidsfonds, december 2015